TISZA-TÓ, A FELFEDEZHETŐ PARADICSOM

Az Alföld északi részén elterülő, vízi labirintusokkal, nádasokkal és titkos szigetekkel szabdalt Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, idén ünnepli 50. születésnapját. Különleges építmény és természeti jelenség egyben, valójában egy mesterséges víztározó, tó és folyó egyszerre. Kialakításának célja a tiszai árvizek szabályozása, az Alföld megfelelő öntözővíz-ellátása és az áramtermelés volt. Az évtizedek alatt azonban a Tisza-tónak sajátos ökológiája alakult ki: ez a változatos szigetekben, holtágakban és csatornákban gazdag hely ma már több mint 50 féle halfajnak és közel 200 madárfajnak ad otthont.

Kenutúra, bringázás, vízi csúszdázás vagy inkább távcsöves napfelkelte nézés érdekel? Akár csendes elvonulásra, akár aktív kikapcsolódásra vágysz, a Tisza-tónál megtalálod, amit keresel.

A Tisza-tó az UNESCO Világörökség része!

A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park területe, 1999 óta az UNESCO Világörökség része. Egy igazi vízi paradicsom, amely egész évben változatos élményeket kínál a természeti értékeket és az aktív pihenést kedvelők számára.

Legyen túravezetőd a Tisza-tó útikönyv!

Kétszáz oldalas, újrahasznosított papírból készült kötet a múltról, jelenről, jövőről. Praktikus térkép melléklettel a Tisza-tó minden szegletéről, továbbá szolgáltatókat, vendégvárókat és vendéglátókat bemutató katalógussal.

Rendeld meg itt az útikönyvet ››

A Tisza-tó ezer arca

A Tisza-tó a Tisza folyó felduzzasztásával jött létre. A szőke folyó kanyarogva szeli át a mesterséges tavat, miközben 12 öblítőcsatorna által táplálja a vízgyűjtő medencéket. A medencéken belül több száz sziget, erdős területek, belső tavak és csatornák jöttek létre.

A Tiszavalki-medence a legsekélyebb (átlagosan 0,7m) és legvédettebb, elsősorban madármegfigyelők és kenusok látogatják. A Poroszlói-medence (1,3m) kedvelt vízitúra és horgász célpont, tanösvényekkel és fekete vízű holtágakkal. A Sarudi-medence (1,5m) széles vízfelülete ideális a vízi sportok kedvelőinek és a strandolóknak. Az Abádszalóki-medence (2,5m) vízisport-paradicsom, de az északi részében belső tó is található a vadregényes Telekháti-szigeten. Különleges terület még a tiszafüredi és tiszaörvényi morotva, amely ideális a kenus és SUP-os túrákhoz vagy vízparti pihenéshez. Mindegyik medence más élményt és lehetőséget nyújt.

Tipp! Ha vízre szállsz, mindenképpen keress fel legalább egy vízi kilátót a Tisza-tavon! Ezek a kilátók kizárólag vízi úton közelíthetőek meg a Tisza-tó Poroszlói medencéjében, így kedvelt célpontjai a vízitúráknak. A tornyok kilenc méter magasak és felső szintjükről belátni az egész medencét. Érdekesség, hogy a kilátók olyan jellegzetes, védett madárfajok nevét viselik, melyeket kis szerencsével az épületek környezetében is megpillanthatsz, megfigyelhetsz.

Küszvágó csér kilátó a Poroszlói-medence közepén

Tekerd körbe! - Tisza-tó kerékpáros körök

A Tisza-tó az egyik legnépszerűbb kerékpáros bakancslistás célpont Magyarországon, hiszen megfelelő felkészültséggel a tó körbetekerése könnyen teljesíthető, élvezetes kihívás. Tulajdonképpen mind az öt medence körbejárható. A kerékpárút nagyrészt a gátkoronán vezet, végig sík terepen, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. Poroszló és Tiszafüred között a bicikliút teljesen elkülönül a gáttól, az így kapott szakasz pedig 2021-ben elnyerte az Év kerékpárútja címet. 

Panorámás kerékpárút visz végig a vízpart mentén, csupa izgalmas látnivalókkal és aktivitásokkal! A Tisza-tó két biciklis körre osztható. A kisebbik (65 km) végig aszfaltozott gáton halad a tó mentén. Tiszafüred és Poroszló között pedig erre a célra épült kétsávos kerékpárút vezet, melyeken négy kerékpáros híd is található.
A nagykör (97 km) tulajdonképpen a kiskör bővített, Tiszavalki-medencét is megkerülő változata kompátkelővel Tiszadorogmánál. Ez az út a gyakorlottabb túrázóknak való. Az útvonal egy része földúton vezet, így az ilyen útra alkalmas kerékpárokkal javasoljuk a tekerést. Tiszafüreden, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Töltsd le a Tisza-tavi Kalandtérképet! 

Aktív pihenés a Tisza-tavon

A Tisza-tó szárazföldön és vízen is aktív pihenést nyújt. A bringázás mellett bérelhetsz motorcsónakot vagy kenut, kajakot, SUP-ot, amivel bejárhatod a nádas szigeteket és a csatornákat, labirintusokat vagy a nagy vízfelületeket. Ha még nem ismered jól a Tisza-tó csatornáit, javasoljuk, hogy a vezetett vízitúrákat, sétahajózást és ökotúrákat válaszd, melyeket mind a 19 kikötőben megtalálsz! A Tisza-tó 7 szabadvízi strandja biztonságos, komfortos fürdést nyújt, hiszen a víz fokozatosan mélyül, és mindenhol vízimentők vigyáznak rád.

Fedezd fel a Tisza-tavat és Hortobágyot is!