Alkotók

A természetfilm három ismert filmes közös produkciója. Egy éven keresztül, négy évszakon át forgattak a tónál, hogy különleges pillanatokat örökítsenek meg.  A film ötletgazdája és finanszírozója az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarország.

 

Szendőfi Balázs

filmrendező, operatőr, a film írója és rendezője

Az eredetileg zeneművész és zeneszerző Szendőfi Balázs érdeklődése a 2000-es évek közepén fordult a hazai halak felé, akkor akvaristaként figyelt fel rájuk. Egy-két kivétellel az összes nem védett hazai halfajt tartotta akváriumban. Megfigyelései alapján született meg a hazai halak tartását bemutató könyve (Hazai halak az akváriumban, 2011.).

2008-ban ismerkedett meg a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének néhány munkatársával (Dr. Müller Tamás, Demény Ferenc), segédkezett nekik a széles kárász, compó, réticsík és lápi póc mesterséges szaporításában, majd társszerzője lett a Veszélyeztetett lápi halak megóvása című, a Tanszéken megjelent szakkönyvnek.

2010 óta a Magyar Haltani Társaság tagja, később a társaság kommunikációs megbízottja. Több egyetemi hallgató segítője, konzulense. Eddigi legjelentősebb kutatása a menyhal nyári életmódjával kapcsolatos, amiről nemcsak a szaksajtó, hanem több hazai és környező országbeli horgászfolyóirat is hírt adott.

Publikált halkutatásban Magyarországon első ízben alkalmazott víz alatti kamerát, több, más módszerekkel addig ki nem mutatott fajt felfedezve így az adott vízterekben. Elsőként filmezte természetes élőhelyén a 2015-ben Antal L. által új fajként leírt bihari márnát (Barbus biharicus) valamint a Pârvulescu által 2019-ben új fajként leírt bihari rákot (Austropotamobius bihariensis).

Szendőfi Balázs számtalan díjat és elismerést kapott természetvédelmi, kutatói és filmes munkásságáért. Néhány elismerése a teljesség igénye nélkül: Természetvédelmi, kutatói és filmes munkásságáért eddig (2023) kapott díjak, elismerések: Miniszteri elismerő oklevél, Pro Natura Emlékplakett, Budapestért díj, az Európa Kék Szalagja fesztivál fődíja, illetve Kárpát-medencei filmszemlén a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon az elmúlt években különböző kategóriában több díjjal is illeték munkáit.

 

Az alkotók egy éven keresztül, négy évszakon át forgattak a tónál, hogy különleges pillanatokat örökítsenek meg.

Ljasuk Dimitry

filmrendező, környezetvédő, a filmben szereplő mesélő

Elsősorban rövidfilmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert alkotó frissnek számít a filmes szakmában. Stílusa, látásmódja eltér a megszokottól, a vlog és dokumentarista stílust egyesíti a klasszikus természetfilmek és művészfilmek stílusával.

Dimitry gyermekkora óta vonzódik a fényképezéshez és mozgóképhez. Tíz évesen tanulta meg a fényképezés alapjait, maga hívta elő a negatívokat is. Fiatalkorát meghatározta a festészet, rajzolás és zene szeretete. Húszas évei kezdetén autótervezőnek tanult, ezért is élt Los Angelesben. Magyarországra visszatérve a reklám szakmában helyezkedett el, ahol a mai napig tevékenykedik 2004-ben alapított reklámügynöksége révén. 2015-ben fiatal magyar vállalkozók Példaképei közé választották.

Alkotói tevékenysége a filmezésben teljesedett ki. Filmes pályafutása 2018-ban kezdődött, első filmjével, melyben a Tisza-tó értékeit mutatta be. A forgatások során szembesült a a környezetet és a folyót sújtó szennyezéssel és szemétproblémával, így elhatározta, hogy filmjeivel és két kezével próbál tenni a probléma ellen.

Úgy gondolja, hogy a mai modern ember eltávolodott a természettől ezért filmjei által újra össze akarja hozni őket. Mottója “Vedd észre, fedezd fel és vigyázz rá” mentén készíti filmjeit. Kézen fogja a nézőt és magával viszi a helyszínre, bevonja a történetbe és hagyja átélni vele együtt a pillanatot. Dimitry egyedül készíti a filmjeit, az operatőri munkától a szövegíráson át a vágásig. Nem tanulta a filmezést.

Filmjeit a Youtube és Facebook oldalain publikálja, de jelentős részét átvették televíziós csatornák is. Nagyjátékfilmje pedig országszerte több moziban is vetítésre került.

Fehér Zoltán

filmrendező, operatőr, a film harmadik operatőre és coloristje

Operatőrként végzett, de már gyerekként is érdeklődött a filmek és a természetfilmek világa iránt. Mondhatni Attenborough műsorain nőtt fel.

2018-ban operatőri diplomamunkája is egy egész estét kitöltő természetfilm volt. Azóta Vad víz: Aqua Hungarica és Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében című természetfilmjei országosan megjelentek moziban és TV-ben egyaránt. Utóbbinak egyébként kiemelt helyszíne volt a Tisza-tó és ez volt az első közös forgatási helyszíne a Tisza-tó az ember alkotta paradicsom másik filmrendezőjével, Szendőfi Balázzsal is.

2023-ban Rejtett világ: A vadvizek története című filme a Gödöllői Természetfilm Fesztivál fődíjasa lett. Jelenleg több projekten is dolgozik, többek között egy, a Duna és a Tisza élővilágát bemutató, illetve egy másik, Európa veszélyeztetett fajaira fókuszáló filmen.