Tisza-tó az ember alkotta paradicsom

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. 50 éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle. 

Akkor még nem tudta, hogy műve az ősi Tisza világát csalja elő. A folyó vizének köszönhetően egy különleges ökoszisztéma jött létre. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó.

A film mesélője Ljasuk Dimitry kézen fogja a nézőt és mind a 4 évszakot átívelve bemutatja, hogy az évtizedek során mivé lett ez a különleges hely. Milliónyi különleges madár és hal költözött be ide, a sűrű növényzet zöldre festette a szőke folyó partját. Ma már vadregényes kanyarulatok, fekete vizű belső tavak, nádas labirintusok és ezernyi sziget idézi az ősi Tiszát. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó. 

Mily gyönyörűt alkottunk, pedig nem is mi tettük azzá. De mi vagyunk azok, akik felelnek érte, akik megőrizhetik és vigyázhatnak arra az ajándékra, amit a természettől kaptunk. 

Film adatok:

Cím: Tisza-tó az ember alkotta paradicsom
Hossz: 85 perc
Kategória: természetfilm
Formátum: full HD
Nyelv: magyar
Hang: sztereó
Felirat: magyar, angol és német
Premier: 2023. szeptember 15.
Rendezte, írta, operatőr és vágta: Szendőfi Balázs
Mesélő, szereplő és operatőr: Ljasuk Dimitry
Operatőr és colorist: Fehér Zoltán
Producer: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és Aktív Magyarország

Négy évszakon át

A film forgatása mind a 4 évszakot lefedte, épp ezért teszi lehetővé, hogy bemutassa a Tisza-tó minden arcát. A film teljes körű betekintést nyújt a térség szépségeibe és természeti értékeibe.

A film ötletgazdája és finanszírozója az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarország.